Duikopleidingen Zeeland

Duiken in het Nieuws

22/01/2010

Duiken in oude Veerhaven toegestaan


In de oude veerhaven van Anna Jacobapolder mag worden gedoken. Dat is vrijdag de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag.

Het hoger beroep was aangespannen door het Openbaar Ministerie. Het gaat om een zaak van Rijkswaterstaat tegen twee duikers.

Justitie wilde daarin duidelijkheid over de vraag of het haventje, waar nu mosselen worden gekweekt, nog moet worden gezien als haven en dus verboden gebied voor duikers

Bron: Omroep Zeeland

Naar boven

27/12/2009

Duiker gewond bij Brouwershaven


BROUWERSHAVEN - Bij een duikplek in Brouwershaven is zondagmiddag een duiker in de problemen geraakt. Het slachtoffer is met ernstig letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Rond 13.30 uur raakte de duiker in de problemen bij de duikplek Den Osse. Twee ambulance en een traumahelikopter zijn ingezet om hulp te verlenen.

Volgens de politie is de duiker gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis. Over zijn verdere toestand is nog geen duidelijkheid.  Bron: HV Zeeland

Naar boven

29/11/2009

Hongaarse duikers vinden VOC-schip bij Brazilië


BOEDAPEST - Hongaarse duikers hebben dichtbij de Braziliaanse kust het wrak gevonden van een Nederlands vrachtschip dat ruim drie eeuwen geleden zonk. Dat meldden Hongaarse media zaterdag.

 

Volgens expeditieleider Attila Szalóky verging de zeventiende-eeuwse driemaster Voetboog op 29 mei 1700 met 109 bemanningsleden en een peperdure lading.

Het schip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) had onder meer zijde, specerijen, thee, porselein en ongeveer 180.000 Nederlandse gouden dukaten aan boord. Die objecten verkeren volgens de duikers in een goede staat. ''De totale waarde is ongeveer 1 miljard dollar'', omgerekend 670 miljoen euro, aldus Szalóky.

Batavia

Volgens Szalóky was het schip vanuit Batavia, het huidige Jakarta, richting Nederland vertrokken. Vermoedelijk kwam het schip op de Atlantische Oceaan in een hevige storm terecht.

Door via de Braziliaanse kust te varen hoopte de bemanning wellicht veilig thuis te komen. Waarom het VOC-schip voor de kust van Brazilië toch verging, is niet duidelijk. Bron: www.nu.nl

Naar boven

04/11/2009

Zoektocht naar vermiste duiker op zijn vroegst pas vrijdag hervat


OOSTENDE - De zoektocht naar de vermiste duiker, die afgelopen zaterdag zo goed als zeker verdronk in de Noordzee, zal ten vroegste vrijdag opnieuw van start gaan. Tot dan wordt geen enkele actie ondernomen.

 

Dat werd dinsdagvoormiddag beslist op een vergadering bij het Maritiem Reddings-en Coördinatie Centrum (MRCC) in Oostende.
De slechte weersomstandigheden spelen de reddingsduikers en andere hulpverleners parten. De hevige wind en de daarmee gepaard gaande deining zijn te gevaarlijk om het water op te gaan.

Bron: nieuwsblad.be    

Naar boven

03/11/2009

Weinig hoop voor vermiste duiker


De kustwacht moest gistermiddag de zoektocht naar een vermiste duiker staken door de slechte weersomstandigheden. David Samyn (38) uit het West-Vlaamse Ledegem raakte zaterdag vermist, nadat hij met een andere duiker vanuit Nieuwpoort in zee was gevaren om er te duiken naar het wrak van de Garden City, een Liberiaans schip dat in 1969 verging.

Het schip ligt op de zeebodem, een kleine veertig kilometer voor de kust. Toen beide duikers na de sessie terug aan het wateroppervlak verschenen, liep het mis toen David Samyn plotseling verdween. Zoekacties met de Seaking-helikopter en vaareenheden van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) leverden zaterdagavond niets op. Ook zondagmorgen vonden de reddingsdiensten geen spoor van de vermiste duiker. Samyn is een ervaren duiker. De aannemer is ook brandweerman-ambulancier in Ledegem. Toen de brandweer hem zaterdagavond er nog eens wilde aan herinneren dat hij weekenddienst had als ambulancier, kreeg ze geen antwoord. Ook zijn vrouw Sybille Geldhof kon hem telefonisch niet bereiken. Rond 20 uur volgde dan het nieuws dat Samyn vermist was. De man is vader van twee kinderen: Ruben is vijf jaar en Louise moet in januari nog één jaar worden. Of de zoekacties vandaag worden voortgezet, is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar die voorspellen weinig goeds. 'Het is overigens zinloos om nog met de Seaking te gaan zoeken. Nieuwe zoekacties zullen onder water moeten gebeuren', aldus Réjane Gyssens van de Kustwacht in Oostende.
Bron: nieuwsblad.be

Naar boven

02/11/2009

Maandag geen zoekacties naar vermiste duiker


Maandag zijn er geen zoekacties naar de vermiste duiker in de Noordzee. Dinsdag zal afhankelijk van de weersomstandigheden mogelijk wel weer gezocht worden. Dat zegt Réjane Gyssens van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC). Duiker David Samyn is al sinds zaterdag rond 17 uur vermist.

Als het weer meezit zal er hoogstwaarschijnlijk ook gedoken worden om de bodem af te zoeken. Samyn was samen met een andere man op 45 kilometer buiten de kust aan het duiken naar scheepswrakken. De tweede duiker werd opgepikt door de Seaking en naar het AZ Sint-Jan in Brugge overgebracht. De eerste zoekactie werd zaterdagavond om 20 uur gestaakt. De tweede werd zondag rond 11 uur beëindigd, zonder resultaat. (BEH)  bron: metrotime.be

Naar boven

01/11/2009

Duiker vermist in de Noordzee


In de Noordzee is gisteren rond 17 uur een duiker vermist. Hij was er met een tweede man aan het duiken naar scheepswrakken, zo'n 50 kilometer uit de kust. Dat zegt Réjane Gyssens van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC). De tweede zoekactie werd net voor de middag zonder resultaat afgeblazen

"Het hele gebied is meermaals doorzocht. Ook de weersomstandigheden verslechteren. Tot nu hebben we geen resultaat. Als de weersomstandigheden het later toelaten, is er een mogelijkheid dat er ook duikers worden ingeschakeld om de bodem van het gebied af te speuren", zegt Gyssens. Waarschijnlijk zal er pas in de loop van de komende week weer gezocht kunnen worden. Ook het parket in Brugge volgt de zaak op. Volgens het onderzoek zou blijken dat het om een ongeluk gaat, maar dat er wel roekeloos werd gedoken.
   
Iets voor 17 uur liep een oproep binnen van twee duikers in nood op 45 kilometer buiten de kust. De varende en vliegende eenheden werden onmiddellijk ingeschakeld. Eén duiker kon door de Seaking opgepikt worden en werd ter verzorging overgebracht naar AZ Sint-Janziekenhuis in Brugge. Een tweede duiker is nog altijd spoorloos. De zoektocht naar de vermiste duiker werd gisteravond om 20 uur stopgezet en vanmorgen om 6.30 uur hervat. Bron:(belga/kh/sam)

Naar boven

17/10/2009

Duikteam Terneuzen onderschatte risico's


TERNEUZEN - Het duikteam van de brandweer Terneuzen heeft onvoldoende rekening gehouden met de specifieke (weers)omstandigheden van de duik naar het autowrak waarbij vorig jaar een brandweerduiker om het leven kwam. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het brandweerkorps in Terneuzen beschikt sinds eind 2005 over een duikteam dat op 12 maart 2008 bestond uit twaalf duikers, onder wie zeven duikploegleiders. Drie van de twaalf duikers waren tevens duikinstructeur.
 
 Op 12 maart 2008 ging een duiker van het korps het kanaal van Gent naar Terneuzen in om te duiken naar het voertuig van een man uit Roosendaal die werd verdacht van het vermoorden van zijn twee kinderen. De duiker kwam hierbij om het leven.
 
"De brandweer Terneuzen heeft deze niet-spoedeisende duiktaak op zich genomen zonder dat de organisatie van het brandweerduiken op orde was. Het gaat daarbij onder andere om tekortkomingen ten aanzien van de risicoaanpak en de geoefendheid", aldus de raad. Volgens de onderzoekers hebben dezelfde tekortkomingen ook een rol gespeeld bij eerdere duikongevallen met een fatale afloop in Utrecht (2001) en Urk (2007).
 
De verantwoordelijkheid voor het brandweerduiken berust bij iedere afzonderlijke gemeente of veiligheidsregio als werkgever. Zij hebben volgens de raad echter moeite om te voldoen aan de eisen die gelden voor de hercertificering van brandweerduikers. Ook zouden zij het uitvoeren van adviezen van landelijke partijen lastig vinden. De raad vindt daarom dat alle partijen zich moeten bezinnen op de vraag of zij het brandweerduiken wel op een veilige manier kunnen organiseren.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat de brandweer de enige organisatie is die in staat is op ieder tijdstip duikers ter plaatse te hebben om nog levensreddend te kunnen optreden. De raad concludeert echter dat dit op gespannen voet staat met het garanderen van een veilige context voor de brandweerduikers.

"Door gebrek aan registratie kunnen wij echter niet achterhalen in hoeveel gevallen van het brandweerduiken daadwerkelijk sprake was van levensreddend optreden. Gezien de tijd die gemoeid is met de voorbereidingen voor een verantwoord uitgevoerde duik betwijfelt de raad echter of er in veel gevallen sprake kan zijn geweest van werkelijk levensreddend duiken", aldus een woordvoerder.

De raad beveelt de minister aan te komen tot een centrale registratie en evaluatie van ongevallen en bijna-ongevallen bij duikinzetten en -oefeningen. Ook beveelt de raad aan om te zorgen voor eenduidige standaarden en veilige werkwijzen voor het brandweerduiken die in de praktijk uitvoerbaar zijn.
Bron: HVZeeland

Naar boven

11/10/2009

Zoekactie bij Scharendijke afgeblazen


De grote zoekactie die zondagavond in Scharendijke op gang kwam na een duikongeluk is na een uur afgeblazen. Daar zouden twee duikers worden vermist, maar dat blijkt niet het geval, meldt Veiligheidsregio Zeeland.

De duikschoolhouder heeft de vermissing rond 21.15 uur gemeld. Na enig onderzoek blijkt er geen duiker vermist te worden.

Zowel brandweerduikers als de Marine was ingeschakeld voor een zoekactie. Bron: Omroep Zeeland

Naar boven

10/10/2009

Verhuizing kreeft bij Schelphoek


Bij de Schelphoek op Schouwen-Duiveland zijn zaterdag kreeften verhuisd. Met behulp van netten zijn ze uit het water gehaald.

Rijkswaterstaat wil in november de vooroever verstevigen. Op drie plekken worden breuksteen en staalafval gestort. De kreeften moeten weg om te voorkomen dat ze worden bedolven tijdens de werkzaamheden.

Uniek aan de verhuizing van de kreeften is dat vissers en duikers daaraan samenwerken Bron: Omroep Zeeland

Naar boven

13/09/2009

Zeeland wil Europese duikers trekken


ZIERIKZEE - De provincie Zeeland en de Nederlandse Onderwater-sportbond (NOB) laten een groot marketingonderzoek uitvoeren naar het potentieel van Zeeland als duikbestemming.

De gemeente Schouwen-Duiveland is de enige gemeente, naast andere belanghebbenden, die als gesprekspartner is betrokken bij dit onderzoek.Het onderzoek maakt deel uit van het masterplan 'Zeeland Divers' Delta 2012' van de provincie Zeeland en de NOB, en wordt met subsidie van ministerie van Economische Zaken en de provincies Zeeland en Noord-Brabant uitgevoerd. Doel is om het (duik)toerisme te versterken.

Onderzoeksbureau Creative Marketing Results uit Zeist voert het onderzoek uit. "Wij zoeken uit wat het potentieel van de duiksport in Zeeland is, zowel in Nederland als in andere Europese landen", zegt directeur Jeroen Boesmans. "Dan gaan we kijken hoe we dat potentieel beter kunnen benutten, en Zeeland als duiklocatie beter op de kaart kunnen zetten in Europa."

De gemeente Schouwen-Duiveland is de enige gemeente die plaatsneemt in de klankbordgroep. Daarnaast zitten onder meer de provincie Zeeland, de stichting Promotie Zeeland Delta, de organisatie Economische Impuls Zeeland, het Kenniscentrum Kusttoerisme, het Nationaal Park Oosterschelde en recreatieondernemers in het overleg. "Duiken is een speerpunt in ons beleid van de komende jaren", zegt toerismewethouder Ad Verseput. "Het is positief dat dit nu goed uitgewerkt wordt. Wij waren al redelijk ver met het opknappen van onze duiklocaties, en nu steekt de provincie haar nek ook uit. Voor ons is het alleen maar gunstig om dicht bij het vuur te zitten. Ook met het oog op eventuele subsidies."

Uit het onderzoek moet blijken in welke landen Zeeland zich het beste kan profileren als duikprovincie. Verseput: "Dat er hier veel Belgen en Duitsers duiken, is bekend. Maar ik hoor ook dat er vanuit de zuidelijke Europese landen belangstelling is voor duiken in Zeeland. Het onderwaterleven is hier ook heel anders dan daar."

Het onderzoek moet eind 2010 klaar zijn. Boesmans: "Mogelijk organiseren we dan een bijeenkomst met betrokkenen, om de resultaten te presenteren en te bespreken." Bron: PZC

Naar boven

13/08/2009

Duiker in de problemen bij Kattendijke


KATTENDIJKE - Een duiker is donderdagavond in problemen gekomen in de Oosterschelde tussen Kattendijke en Wemeldinge.
 
Het duikongeval deed zich rond 20.45 uur voor bij de Kattendijksedijk. De ambulancedienst riep aanvankelijk de assistentie in van de traumahelikopter uit Nijmegen, maar de helikopter hoefde uiteindelijk niet ter plekke te komen.
 
De duiker was uiteindelijk aanspreekbaar en is met de ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Hoe het nu met het slachtoffer gaat is niet bekend. Ook is niet duidelijk hoe de duiker precies in problemen is gekomen. Bron: HVZeeland

Naar boven

20/07/2009

Vermiste duiker bij Aken gevonden


AKEN - Reddingsploegen hebben maandagavond het ontzielde lichaam gevonden van een Nederlandse duiker, die sinds zaterdag vermist werd in een meer bij Eschweiler (vlakbij Aken). Dat liet de politie weten.

Het is een 27-jarige man uit Venlo, die zaterdag ging duiken in de Blausteinsee. Omdat hij enkele uren later nog niet boven was gekomen, werden de reddingsdiensten gealarmeerd.

Die zochten de afgelopen dagen met bootjes en een helikopter. Bron: nu.nl

Naar boven

19/07/2009

Reddingsboot redt duikers van boot


ZIERIKZEE - Zaterdagmiddag tegen half twee werd de reddingboot van reddingstation Neeltje Jans opgeroepen voor hulpverlening op de Oosterschelde voor een vaartuig met motorproblemen.Het bleek te gaan om een elf meter lange motorjacht uit Antwerpen met twee bemanningsleden en acht duikers aan boord. Vanaf het motorjacht waren de duikers aan het duiken rond de pijlers van de Zeelandbrug. Het motorjacht kreeg door nog onbekende oorzaak motorpech en de schipper kon de motor niet meer starten. Het jacht lag bij de Zeelandbrug ter hoogte van Zierikzee.

Door de harde wind dreef het vaartuig af richting de ingang van de haven van de Val. Het anker werd uitgezet maar hield niet en langzaam verdaagde het vaartuig tegen de keien van de havendam. Hierdoor brand de boot en begon te zinken. De reddingboot Koopmansdank was snel ter plaatse en begon de boot leeg te pompen. De duikers en bemanningsleden zijn van de boot gehaald.

Nadat de boot weer drijvend was is hij naar de haven van Colijnsplaat gebracht alwaar hij het water werd uitgetakeld voor het opnemen van de schade. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Bron: HV Zeeland

Naar boven

19/07/2009

Politie zoekt sinds gisteren naar vermiste duiker in Aken


AKEN - De politie van Aken is zondag bezig met een zoektocht naar een 27-jarige Nederlandse duiker, die sinds zaterdagmiddag vermist wordt. De man kwam na een duik in het kunstmatig aangelegde Blausteinmeer ten noordwesten van Aken niet meer boven.

De politie heeft tot laat in de avond met helikopter en een reddingsduiker gezocht, maar dat leverde niets op. Zondag zijn de speurwerkzaamheden hervat. Bron: nu.nl

Naar boven

17/07/2009

Duiker gewond door explosief uit Oostvoornse Meer


OOSTVOORNE - Een duiker is woensdag gewond geraakt doordat een explosief dat hij had opgedoken in het Oostvoornse Meer, in zijn hand ontplofte.

NU.nl/Robin Hogervorst

Hij liep brandwonden op. De gemeente Westvoorne en het Waterschap Hollandse Delta waarschuwen duikers geen verdachte voorwerpen in het meer op te pakken.

Duiken in het Oostvoornse Meer is op zich niet gevaarlijk en eerder zijn geen explosieven naar boven gehaald.

Het is nog niet duidelijk hoe het woensdag ontplofte explosief in het Oostvoornse Meer is gekomen en of er nog meer soortgelijke explosieven in zitten. Onderzoek moet dat uitwijzen. Bron: ANP

Naar boven

10/07/2009

Duikopleiding duurt een half jaar


De opleiding tot marineduiker duurt een half jaar, waarvan de laatste weken in Zeeland worden doorgebracht.

In die hele periode maken ze zo'n 160 duiken. Om te worden toegelaten tot de duikploeg, moeten eerst een psychologische test en een pittige zwemtest worden doorstaan. De specialisten worden ook ingezet voor het opsporen van drenkelingen en het inspecteren van schepen in havens bij speciale evenementen. Daarnaast kent de marine een categorie B-duikers die tevens bergingswerkzaamheden kunnen uitvoeren. Het duikbedrijf van de Koninklijke marine beschikt momenteel over 160 duikers. En dat is krap, wijst Janse op de dagelijkse ruimingsoperatie van explosieven die sinds 2005 in de Noordzee aan de gang is. Naar schatting liggen alleen al voor de Nederlandse kust nog 10.000 tot 300.000 bommen en mijnen in het water, die met name een gevaar vormen voor vissers. Bron: PZC

Naar boven

10/07/2009/

Marineduikers leren van het Zeeuwse water


Instructeur Arjan Slaghekke onderwerpt zijn pupil in de rubberboot aan een laatste inspectie.

De jonge marineduiker zit klaar om zich over de rand te laten zakken. Twee klopjes op zijn luchtsysteem en weg is hij. Binnen drie minuten zit de duiker op 48 meter diepte op de bodem van de Oosterschelde. Met alleen nog een oranje seinlijn als verbinding met de bovenwereld.

Op volle stroom in het pikkedonker worden de marineduikers getraind om oude zeemijnen of gedropte bommen uit de Tweede Wereldoorlog op te sporen en onschadelijk te maken. Zeeland is ideaal om te wennen aan grote dieptes, leggen duikmeester John van den Nieuwendijk en de Vlissingse gezagvoerder Christo Janse van de Nautilus uit. De afgelopen weken heeft het klasje van negen man in de Grevelingen langzaam de druk van 20, 30 en 40 meter diepte bij stilstaand water ervaren. In de Oosterschelde ter hoogte van de Schouwse Schelphoek wacht vervolgens het zware werk en wordt op stroom de 50 meter opgezocht.

Anders dan de gemiddelde sportduiker werken marineduikers met zogeheten rebreathers. Het kastje op hun rug hergebruikt een belangrijk deel van de uitgeademde lucht. Daardoor produceren ze nagenoeg geen luchtbellen en geborrel. Geen overbodige luxe wanneer een mijn wordt benaderd, want zelfs het geringste geluid onder water kan al voldoende zijn om een ontploffing te veroorzaken, vertelt Janse. Om die zelfde reden is het luchtsysteem van marineduikers ook a-magnetisch gemaakt.

De duiker die zojuist is afgedaald, heeft een achttien kilo zwaar kistje meegenomen. Nu nog gevuld met lood, maar straks met een lading springstof waarmee het oorlogstuig op afstand tot ontploffing wordt gebracht. Na zes minuten op de bodem keert de leerling in éen ruk terug aan de oppervlakte. Dan begint een race tegen de klok. Binnen vier minuten moet hij in de decompressietank liggen aan boord van de Nautilus. De instructeur stuurt de Zodiac recht op de golven en stampt met volle kracht naar het duikvaartuig. De stopwatch loopt: "Twee minuten!", klokt de duikleider wanneer zijn pupil langs de reling omhoog klautert het achterschip op. Onderweg heeft hij zijn spullen al afgedaan, om geen tijd te verliezen. "Alles goed?" "Ai!", klinkt het bevestigend. In een razend tempo wordt hij uit zijn duikpak geholpen, de deur hermetisch gesloten en de duiker in de tank 'teruggebracht' naar een veilige diepte van twaalf meter. Via een masker krijgt hij pure zuurstof toegediend. Een standaardprocedure om de stikstofbelletjes in zijn bloed kwijt te raken en weefselbeschadiging te voorkomen. Van den Nieuwendijk: "Je kunt ook in het water de noodzakelijke decostops maken, maar dat duurt achttien minuten. Een duiker is veel veiliger hier in de tank, dan dat hij onder water nog een beetje aan een touw hangt te wapperen in de stroming, met scheepvaart boven je hoofd. Zo kunnen we hem tenminste zien en heb ik alles onder controle." Zes minuten later keert de leerling onder een hoog gesis weer terug op aarde en rookt hij ontspannen een sigaret. "Ging goed!"

Na volgende week krijgen de negen hun brevet, zegt Slaghekke tevreden. " Dan zijn ze klaar voor het echte werk." Bron: PZC

Naar boven

07/07/2009

Geen duikplaats bij de Westkapelse Kreek


WESTKAPELLE - De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) ziet nu ook zelf af van de duikplaats voor minder validen in de Westkapelse Kreek.

De bond liet dit afgelopen weekend weten aan de overheden. Daarmee komt de NOB tegemoet aan bezwaren van het plaatselijk Comité Westkapelse Kreek. De gemeente Veere deed dat eerder ook al. Het Comité verzette zich tegen het plan omdat het de deur zou kunnen openzetten voor andere recreatieve activiteiten in de kreek. De NOB heeft inmiddels een andere plek gevonden bij de Veerse Dam. Bron: PZC

Naar boven

05/07/2009

Belgische stropers betrapt met 27 kreeften


MIDDELBURG - Drie Belgen zijn gisterochtend op heterdaad betrapt bij het stropen van kreeften uit de Oosterschelde, ter hoogte van Wilhelminadorp.

Twee mannen waren in duikuitrusting, de derde verdachte stond op de uitkijk. Het Visstroperijteam Zuid-Nederland trof in de auto van de Belgen een verzamelnet met 27 kreeften aan. De nog levende kreeften zijn teruggezet in het water. De duikuitrustingen en het net zijn in beslag genomen. Tegen de drie mannen is proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de visserijwetgeving. Het Visstroperijteam, van de Algemene Inspectiedienst (AID), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), Regionaal Milieu Team (RMT) en provincie Zeeland probeert de omvangrijke stroperij in de Zeeuwse wateren terug te dringen. Publiek kan stopersactiviteit melden op de website www.aid.nl en het meldpunt visstroperij: 045-5466230. Bron : PZC

Naar boven

21/06/2009

Kunstriffen werken als magneet op sportduikers


SCHARENDIJKE - De drie kunstriffen die sinds acht jaar in het Grevelingenmeer liggen versterken de flora en fauna onder water. Niet omdat ze nieuw leven brengen, maar omdat ze als een magneet werken op sportduikers.

Doordat de kunstriffen zo populair zijn, wordt het planten- en dierenleven op andere plekken van de Zeeuwse delta ontzien. Bron: PZC

Naar boven

21/06/2009

Duiker ernstig in de problemen


WEMELDINGE - Bij de Steldijk tussen Kattendijke en Wemeldinge is zondagmiddag een duiker ernstig in de problemen gekomen.

Het slachtoffer kwam vermoedelijk rond 16.05 uur boven water. In eerste instantie werd er gereanimeerd maar na tien minuten ademde het slachtoffer weer zelfstandig. Wel was de duiker toen nog steeds buiten bewustzijn.

Twee ambulances en de traumahelikopter uit Rotterdam kwamen ter plekke om de duiker te helpen. Het slachtoffer is met een ambulance naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen vervoerd. Het slachtoffer was volgens de politie ook toen nog steeds buiten bewustzijn.

Hoe de duiker precies in de problemen is gekomen, is niet bekend. Bron: HV Zeeland

Naar boven

18/06/2009

Vermissing duiker blijkt mee te vallen


THOLEN - De hulpdiensten zijn donderdagavond uitgerukt naar de Veerweg in Tholen. Er was melding gemaakt van een vermiste duiker

Om 20:39 uur werden twee duikteams en een tweetal ambulances ter plaatse gevraagd op de duiklocatie aan de Veerweg nabij de Oesterdam. Ook de politie zette koers richting de duikstek in de Oosterschelde. Even later werd ook nog een duikteam uit Middelburg gealarmeerd.

Ter plaatse bleek een duiker wat lang onder water te zijn waarop andere duikers alarm hadden geslagen. Bij het ter plaatse komen van de hulpdiensten bleek de duiker reeds boven water te zijn. De gealarmeerde eenheden konden vervolgens onverrichter zake terug keren naar hun posten. Bron: HV Zeeland

Naar boven

14/06/2009

Duiker verdronken in de Noordzee


AMSTERDAM - Een duiker is zondag verdronken in de Noordzee. De 45-jarige Rotterdammer bevond zich met een groep duikers ruim 40 kilometer ten westen van Scheveningen toen hij in de problemen kwam bij het terugkeren naar het wateroppervlak.

Hij is aan boord van een boot nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten, meldt de waterpolitie.

Het ongeluk gebeurde rond 13.00 uur door nog onbekende oorzaak. Twee duikers uit de groep zijn de man nagedoken en hebben hem naar boven gebracht. Een marinearts die per helikopter werd ingevlogen, constateerde op de boot dat de man was overleden. Bron: Nu.nl

Naar boven

14/06/2009

Anti-alcoholcampagne voor duikers


MIDDELBURG - De medische commissie van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) vindt dat er een duidelijk advies moet komen over drankgebruik voor een duik.

 

Volgens Marleen Baas wordt het gevaar van een mix van alcohol en een verhoogd stikstofgehalte in het bloed onderschat.

De medische commissie sluit zich daarmee aan bij een oproep van een aantal NOB-instructeurs. Ze zien te vaak dat een duikweekeindje Zeeland met de club 's avonds uitmondt in een gezellig drankgelag, terwijl de volgende ochtend gewoon weer wordt gedoken. De instructeurs, voorzitter Hjalmar Bouma van de Noord-Nederlandse Duikfederatie voorop, bepleiten een Bewust Onbeschonken Duiker (BOD) campagne. Bron: PZC

Naar boven

31/05/2009

Nederlander overleden tijdens snorkelen op Curaçao


WILLEMSTAD - Op Curaçao is zondag een 61-jarige Nederlander verdronken tijdens het snorkelen. Dat heeft de politie op het eiland laten weten

De man was met een plezierboot met toeristen naar Klein Curaçao gevaren, een eilandje voor de kust van Curaçao.

In de buurt van het eiland is de man gaan snorkelen. Hij is volgens de politie naar alle waarschijnlijkheid in het water onwel geworden.

Zijn lichaam werd aangetroffen door enkele vissers in een bootje. Die brachten hem naar de plezierboot. Daarop werd direct de politie geroepen  Bron: nu.nl

Naar boven

28/05/2009

Zoekactie brandweerduikers levert kliko op.


GOES - Een zoekactie van de brandweer in het water bij de Westhavendijk in Goes heeft donderdagavond een lege klikobak opgeleverd.

De hulpdiensten hadden rond 19.25 uur de melding binnen gekregen dat iemand tegen een obstakel was gevaren. De alarmcentrale vermoedde dat er wellicht een auto in het water was gereden en alarmeerde daarom de duikbrandweer, een politiewagen en een ambulance.
 
Ter plekke zijn de duikers gestart met een zoekactie. Hierbij werd alleen de klikobak aangetroffen. Rond 21.15 uur werd de zoekactie weer beëindigd.  Bron HV Zeeland

Naar boven

28/05/2009

Duikploegen rukken uit voor Kliko


Duikploegen van de brandweer uit Tholen en Goes zijn donderdagavond uitgerukt voor een vruchteloos onderzoek in het Goese Sas.

Een schipper had gemeld dat hij iets onderwater had geraakt tussen Goes en Wilhelminadorp, en vreesde dat er iets aan de hand was.

Maar de duikploegen konden onderwater alleen een kliko vinden als mogelijke verklaring voor het alarm. Bron Omroep Zeeland

Naar boven

23/05/2009

Week van de Zee 2009 afgesloten met Nederlands Duikrecord


Veerse Meer – Ter afsluiting van de Week van de Zee 2009 zijn totaal 226 duikers tegelijk 1 minuut onder water geweest. Hiermee is een nieuw geregistreerd Nederlands record gevestigd. Dit heeft de officiële getuige, gedeputeerde Van Waveren, vandaag bekend gemaakt. Week van de Zee heeft met meer dan 200 activiteiten acht dagen lang ongeveer 30.000 bezoekers getrokken langs de Nederlandse kust.

Stichting De Noordzee en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) hadden gehoopt op een wereldrecord, maar afgelopen week werd duidelijk dat de duizend benodigde duikers daarvoor niet gingen komen. In 2002 gingen bij een eerdere duikrecordpoging in Nederland al eens 408 duikers te water. “Dit aantal is nooit officieel geregistreerd.” Aldus Joop Coolen van Stichting De Noordzee en organisator. “Het vandaag behaalde aantal duikers geldt nu als het officiële Nederlandse record en daar zijn we trots op.”

Ook Arieke van den Brink van de NOB is tevreden over het verloop van de dag: “Uit alle hoeken van het land en België zijn duikers komen opdagen. De oudste deelnemer was 82 en de jongste 11 jaar oud. De sfeer was ontspannen en alles is veilig verlopen.”

Met deze recordpoging vroegen de organisatoren aandacht voor de bescherming van haaien in de Noordzee, die nog steeds bedreigd worden met uitsterven. Om dit kracht bij te zetten, hielden tien duikers vlak voor de duik de letters RED DE HAAI! in de lucht.

Het duikrecord was de afsluiting van de achtste editie van de Week van de Zee. Met het thema “Goede Vis” vroeg de week aandacht voor duurzaam gevangen of gekweekte vis. De week werd geopend met het aanbieden van de nieuwe VISwijzer aan Pierre Wind ambassadeur van de Smaak. Gedurende de week boden honderd restaurants een Goed VISmenu aan. De kracht van Week van de Zee ligt in het enorme aantal activiteiten en het kleinschalige karakter van deze activiteiten. In acht dagen bezochten ongeveer 30.000 mensen ruim 150 culturele, sportieve, spannende en smakelijke activiteiten langs de kust. De zee was even overal!

Week van de Zee vindt volgend jaar eind mei weer plaats.
Bron: De Week van de Zee     Naar boven

23/05/2009

225 Duikers tegelijkertijd in het Veerse Meer


VEERE - Niet de meeste duikers, toch een Nederlands record. Zaterdagmiddag zijn 225 duikers tegelijk het Veerse Meer in gegaan waarin ze meer dan een minuut met zijn allen vijf meter onder water bleven.

Dat betekent een officieel Nederlands record. Een eerdere recordpoging met 408 duikers is namelijk nooit officieel aangemeld. Zodoende wist de organisatie toch nog een recordtintje aan het evenement te geven. Oorspronkelijk was het plan het weredlrecord te breken met meer dan duizend duikers. Het aantal aanmeldingen bleef echter steken op 460. Uiteindelijk kwamen 225 duikers opdagen, genoeg voor een Nederlands record. Officieel dan.  Bron: PZC   Naar boven

23/05/2009

Duiker gewond door ontploffende duikfles


RENESSE - Op de Zeedistelweg in Renesse is zaterdag omstreeks 12.00 uur een 26-jarige man uit Leiden gewond geraakt door een ontploffende duikfles.

De man had zijn duikflessen laten vullen en wilde deze in zijn auto plaatsen. Op dat moment vlogen door de druk de koppelstukken eraf en boorden de flessen zich in de achterbank van de auto.

De man is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Bron: HV Zeeland  Naar boven  

17/05/2009

Duikrecordpoging op losse schroeven


De wereldrecordpoging zaterdag om met duizend duikers tegelijk kopje onder te gaan in het Veerse Meer staat op losse schroeven. De organisatie krijgt de benodigde duikers niet bijeen.

Het aantal deelnemers ligt nu iets boven de vierhonderd. Dat is genoeg om een Nederlands duikrecord te vestigen. Voor een internationaal record zijn duizend duikers nodig.

De recordpoging is bedoeld om aandacht te geven aan de bescherming van haaien in de Noordzee.   Bron: Oproep Zeeland.   Naar boven

16/05/2009

Belgische kreeftenstroper bekeurd


Het Visstroperijteam Zuid-Nederland heeft vrijdag een man uit België betrapt op het stropen van kreeft. De man werd op heterdaad betrapt bij het Grevelingenmeer waar hij 17 kreeften uit had gehaald.

Het stroperijteam is een samenwerking tussen de Algemene Inspectiedienst, de politie en de provincie Zeeland. De Belg heeft een bekeuring gekregen, het vistuig en de kreeften zijn in beslag genomen. De kreeften zijn weer teruggezet in het Grevelingenmeer  Bron: Oproep Zeeland. 

Naar boven       

28/04/2009

Loos alarm over vermiste duiker


De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt om te zoeken naar een vermiste duiker bij Zierikzee. De melding kwam kort na 20.00 uur binnen, maar al snel bleek dat het om loos alarm ging.

De duiker die vermist werd, kwam zelf het water uit. Hij mankeert niks en was erg verbaasd dat er zoveel hulpdiensten op hem stonden te wachten.

Ongeruste collega-duikers hadden gemeld dat de man vermist was

02/04/2009

Fouten bij fatale duik brandweer Terneuzen


MIDDELBURG - Bij het zoekactie in het Kanaal van Gent naar Terneuzen waarbij in maart vorig jaar een brandweerduiker omkwam is de Arbo-wet meerdere malen overtreden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Middelburg vandaag bekend gemaakt.

Op 12 maart 2008 werd in het Kanaal van Gent naar Terneuzen ter hoogte van Westdorpe door het duikteam van de vrijwillige te hebben vermoord. De roots van de Roosendaler lagen in Zeeuws-Vlaanderen. Tijdens het duiken raakte de 38-jarige Terneuzense brandweerduiker Wim Matthijssen in moeilijkheden. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Kennis
Na het overlijden van de duiker is door een gecombineerd team van de politie Zeeland en de Arbeidsinspectie een grondig onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat de brandweerduikers destijds onvoldoende waren ingelicht over de te verrichten brandweer gezocht naar een auto die in het water lag. De politie had aanwijzingen dat de auto van de uit Roosendaal afkomstige Aarnout Zegers daar in het water lag. De man werd er van verdacht zijn twee kinderen in zijn huis werkzaamheden. Hierdoor waren de risico’s niet geheel duidelijk. Ook was er geen duidelijke werkinstructie gemaakt. De Terneuzense brandweerduikers waren volgens het OM verder niet voldoende geïnstrueerd in hoe zij zichzelf konden redden in noodsituaties. Ze waren bijvoorbeeld onvoldoende op de hoogte van de werking van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals het redvest, de noodluchtvoorziening en het volgelaatsmasker.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat er op de dag van het fatale ongeluk geen berekening was gemaakt voor de benodigde hoeveelheid ademgas. Hierdoor moesten de duikers hun reservevoorraad ademgas eerder aanspreken dan veiligheidshalve is toegestaan. Ook was de schroef van de boot waarmee de brandweer zich op het water begaf niet voorzien van bescherming. Dit leverde hierdoor gevaar op voor de onder water verblijvende duikers.

Administratie
Ook administratief werden er door de gemeente, die verantwoordelijk is voor de brandweer, fouten gemaakt, aldus het OM. “Door het niet voeren van een adequate administratie met betrekking tot de verrichtingen van de brandweerduikers, bestond er onvoldoende zicht op de geoefendheid en duikvaardigheden. Hierdoor werd niet tijdig onderkend dat zij niet aan de eisen voldeden en werden verlengingen van diploma’s onterecht afgegeven.”, aldus een woordvoerder. Binnen de gemeente bleek bovendien onvoldoende duidelijk te zijn wie verantwoordelijk was voor de controle op naleving van de (veiligheids)voorschriften.

Omdat de administratieve regels en werkprocedures onvoldoende zijn nageleefd heeft het OM de gemeente Terneuzen een boete opgelegd van 20.000 euro. De gemeente laat in een reactie weten akkoord te gaan met deze schikking. Met de schikking wil de gemeente voor alle direct en indirect betrokkenen de zaak afronden en voorkomen dat deze emotioneel beladen zaak nog lange tijd voortsleept.

Burgemeester Jan Lonink: "De afweging om de zaak te schikken is moeilijk geweest omdat wij de vermoedens van justitie deels niet onderschrijven. Ook nu wij de schikking accepteren, vermoeden wij geen verband tussen het onvoldoende volgen van regels en procedures en de oorzaak van het daadwerkelijke ongeval zelf. Wij hebben het aanbod van justitie wel aanvaard omdat wij denken dat hiermee voor alle betrokkenen de zaak goed kan worden afgerond. Wij gaan er vanuit dat vervolgonderzoeken of nieuwe beschouwingen geen ander beeld opleveren.”

Eerder werd overigens al besloten de brandweerlieden en duikers die betrokken waren bij het duikongeval niet strafrechtelijk te vervolgen. Het Openbaar Ministerie ziet af van verdere juridische stappen tegen hen, omdat ze geen strafbare feiten hebben gepleegd of zich laakbaar zouden hebben gedragen.
 
Oorzaak
Ondanks de constateringen rond de instructies is het volgens de gemeente Terneuzen nog steeds niet duidelijk wat precies de oorzaak is van het ongeval. Lonink: “Ik betreur het dat de oorzaak van het ongeval waarschijnlijk in het ongewisse blijft. De uitspraak van justitie sterkt ons daarentegen omdat deze bevestigt dat onze eigen evaluatie van het ongeval goed en gedegen is geweest. Wij hebben na het ongeval de juiste lessen getrokken en diverse verbeteringen direct doorgevoerd. Dat geeft ons vertrouwen."

De gemeente laat in een reactie overigens ook weten dat de verbeterpunten die justitie naar voren heeft gebracht rondom de administratieve voorschriften ook zijn gebleken uit een eigen evaluatie door de gemeente. "De verbeterpunten die daaruit voortvloeiden heeft de gemeente direct opgepakt of in gang gezet", aldus een woordvoerder. Bron:
Zeeuwse regio.nl     

Naar boven

13/03/2009

Duikonderzoek anker in stroomkabel


Duikers onderzoeken vrijdagochtend of het anker van het schip Julietta schade heeft veroorzaakt aan een stroomkabel in de Westerschelde. Daarna zal worden geprobeerd het anker te lichten.

De Julietta raakte donderdagmiddag op drift en het anker kwam achter een 150 kilovoltkabel te zitten. Het anker is donderdagavond al losgemaakt van het schip. Volgens Rijkswaterstaat is de stroomvoorziening in Zeeland niet in gevaar geweest. Bron: HV Zeeland     Naar boven

11/03/2009

Herdenking omgekomen brandweerduiker


TERNEUZEN - Het Terneuzense brandweerkorps gaat morgen haar collega Wim Matthijssen herdenken. Matthijssen verongelukte morgen precies een jaar geleden tijdens het uitoefenen van zijn functie als brandweerduiker.

De tragische gebeurtenis wordt door familie, brandweercollega’s en gemeentebestuur in besloten kring herdacht. Onderdeel van de herdenking is onder meer het aanbrengen van een plaquette, bestaande uit een gravure van het portret van de omgekomen brandweerman.

Het plaquette wordt 's avonds onthuld in de kantine van de Terneuzense brandweerkazerne. De familie van Mathijssen zal daarbij aanwezig zijn.

Het aandenken zal in de kantine van de brandweerkazerne aan de Haarmanweg hangen totdat de nieuwe kazerne klaar is. De gravure krijgt daarna een vast plekje in de nieuwe kazerne. Bron: HV Zeeland

Naar boven

08/03/2009

Afscheidsbrief duikster Bonaire gevonden


AMSTERDAM - De Nederlandse duikster die sinds zaterdagochtend op Bonaire wordt vermist, heeft een afscheidsbrief achtergelaten. Dit meldt het Antilliaans Dagblad.

 

De 43-jarige Sylvia van Aarsen reed zaterdagochtend alleen naar de duikplaats Karpata. Enige uren later werd haar auto verlaten teruggevonden vlakbij een duikplek. Van Aarsen zelf is sindsdien spoorloos. De politie van Bonaire ging er tot nu toe van uit dat zij hier is gaan duiken en tijdens deze duik is verongelukt.

Inmiddels is bekend geworden dat er in de pick-up van de vrouw een afscheidsbrief is gevonden, zo meldt het Antilliaans Dagblad. Bron: www.nu.nl

Naar boven

08/03/2009

Nederlandse duikster verongelukt op Bonaire


AMSTERDAM - Een 43-jarige Nederlandse vrouw die sinds zaterdag op Bonaire wordt vermist is vermoedelijk verongelukt tijdens het duiken.

 

Er wordt vooralsnog niet uitgegaan van een misdrijf, liet de politie op Bonaire zondagavond lokale tijd weten.

De Nederlandse, Sylvia van Aarsen, is volgens de politie een ervaren duikster. Zij is zaterdagochtend alleen naar de duikplaats Karpata gereden.

Enkele uren later is haar auto daar teruggevonden, maar de vrouw was spoorloos. De wateren waar de vrouw is gaan duiken staan bekend als een moeilijke duikomgeving en hebben diepe aflopen.

Zoekactie

De dag van de verdwijning begon de politie al een zoektocht samen met de kustwacht en natuurorganisatie Stinapa. Ook vrienden en kennissen hebben een zoekactie op touw gezet.

Inmiddels heeft de gouverneur van Bonaire een hulpverzoek ingediend bij de Nederlandse marine. Die heeft volgens de politie laten weten onderweg te zijn naar het gebied. De politie is op zoek naar getuigen die de vrouw hebben gezien of andere informatie over de verdwijning hebben. Bron: www.nu.nl

Naar boven

05/03/2009

Duikscholen moeten riffen schoonmaken


Op de bodem van de zee op Curaçao ligt flink wat rotzooi. Bill Megens van de Eindhovense duikclub Safe Diving vindt dat duikschooleigenaren vaker de rommel uit hun huisrif zouden moeten opruimen. Megens dook onlangs op het huisrif van duikschool All West bij Westpunt. Tijdens het duiken kwam hij een hoop rommel tegen, waaronder 120 autobanden, gasflessen, accu's, hekwerken en rioolbuizen.

Hij heeft geprobeerd zoveel mogelijk rotzooi te bergen, maar hoopt dat duikscholen hier ook een actieve rol in willen spelen: "De duikcentra verdienen hun geld aan het rif en de toeristen die komen. Het is in hun eigen belang om er energie in te steken."

oor de storm Omar is de zeebodem flink overhoop gehaald en is er van alles in zee gewaaid, maar Megens kan zich niet voorstellen dat deze rommel alleen door de storm in zee is belandt: "We hebben in vier weken tijd 48 kubieke meter materiaal uit zee gehaald op een stuk rif van 200 bij 50 meter." Hij hoopt dat de duikcentra met elkaar samenwerken en eventueel ook aan duikers vragen om de rotzooi uit het water mee te nemen die ze tijdens het duiken tegenkomen. "Er moet iets gebeuren. Als je dat niet doet is het rif over tien jaar weg." Bron: Caribia.nl

Naar boven

03/03/2009

Noord- en Zuidbout afgesloten


 

In de periode van april tot en met oktober 2009 worden in de polder Vierbannen onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de dijk over een traject van 3,6 kilometer. In dit traject liggen de duiklocaties Noord-bout en Zuidbout.

Vanwege de veiligheid zijn deze duiklokaties tijdens de werkzaamheden afgesloten.

Duiken is daar tijdens de aangegeven periode dan ook ten strengste verboden! Bron: www.zeeweringen.nl  

Naar boven

03/02/2009

Duikers met motorpech


Een reddingsboot van de KNRM is zondag uitgerukt om een rubberboot op de Oosterschelde met motorpech te helpen.

Het ging om een Belgische motorboot met aan boord drie duikers die een geschikte duikplek zochten.

De boot van bijna vijf meter lengte kreeg ter hoogte van Zierikzee motorproblemen, waarna zij alarm sloegen. De reddingsboot is daarna ter plaatse gegaan. Bron: Omroep Zeeland

Naar boven

03/01/2009

"Weer eb en vloed in de Grevelingen"


Brouwersdam moet weer open om getij mogelijk te maken. Dat is het resultaat van een onderzoek van Rijkswaterstaat. In de Brouwersdam komt dan een getijdecentrale die energie kan opwekken voor 50.000 tot 100.000 huishoudens.
Ook kan een schutsluis in de Brouwersdam worden gebouwd waardoor het recreatiegebied rechtstreeks vanaf de Noordzee bereikbaar wordt. Het onderzoek is gedaan omdat de kwaliteit van het water in het Grevelingenmeer sinds de afsluiting achteruit gaat. Bron: Omroep Zeeland

21/01/2009

Speciale voorzieningen voor rolstoelgebruikers


De duikplek bij de Westkapelse Kreek wordt geschikt gemaakt  voor rolstoelgebruikers.

Daarmee krijgt Zeeland na Scharendijke een tweede volwaardige voorziening.

Al heeft de Schouwse stek te lijden onder vandalisme, verzucht Frans Lobbe van de Red Lobsters. De Brabantse vereniging is gespecialiseerd in de opleiding en begeleiding van gehandicapte duikers. Een duiklocatie voor minder validen heeft minimaal een tillift, waarmee de duiker in en uit het water kan komen. "En een steiger natuurlijk tot aan de waterrand." Ook vereist is een omkleedaccommodatie, inclusief douchebrancard. "Mensen in een rolstoel kunnen niet altijd zelf hun duikpak aantrekken. Wanneer je ze dat - oneerbiedig gezegd - moet aansleuren, kan je ze niet buiten op de grond leggen. Een beetje privacy is dan wel wenselijk."

De Red Lobsters hebben een mobiele omkleedwagen, omdat zo'n voorziening in Nederland nergens standaard is. Lobbe juicht de inzet van de NOB op dit gebied in Zeeland dan ook van harte toe. Om vandalisme te voorkomen pleit hij voor een eenvoudig te (de)monteren tillift, voor gebruikers in de directe omgeving af te halen bij een sleutelhouder.

Over de exacte inrichting bij Westkapelle wordt nog gesproken met de gemeente. Bron: PZC   

Naar boven

21/01/2009

Op duikvakantie naar Bonaire, Egypte of... Zeeland


Acht wrakken, twee nieuwe kunstmatige riffen en een intensieve samenwerking met de horeca moeten van Zeeland een echte duikprovincie maken. Het plan wordt vandaag in Middelburg gepresenteerd.

Zeeland mag door liefhebbers graag het mooiste duikgebied binnen Europa worden genoemd, maar dan hebben ze het vooral over de belevenis onder water.

Aan de waterkant is het veelal droefenis. Langs de boorden van de Oosterschelde, Grevelingen en het Veerse Meer zijn er amper voorzieningen om het de duiker zo aangenaam mogelijk te maken. Afgezien van een eenvoudige trap over de dijk of een steiger aan de waterrand om het in- en uitstappen wat makkelijker te maken. Maar ook die zijn dun gezaaid.

Menig sportduiker vindt het wel best zo. Al te veel comfort ontneemt het avondtuur zijn franje, meent die groep. Anderzijds valt er volgens de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en de provincie veel te winnen bij een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van de talrijke duiklocaties en daarmee het economisch potentieel. Van de 53 plekken op de Zeeuwse duikkaart heeft de bond er 27 aangewezen voor opwaardering van de infrastructuur boven en onder water. Voor de planperiode 2009-2012 staan de eerste negen op het programma. Veiliger, hygiënischer (toiletten, douches) en beter bereikbaar voor hulpverleners is het uitgangspunt. Vier locaties (het gemaal bij Dreischor, Bergse Diepsluis, Wemeldinge en Veerse Dam) zijn aangewezen tot toplocatie en krijgen nog een extra impuls.

"Een blauwdruk van de andere locaties, maar dan het liefst ook in combinatie met een horecagelegenheid vlakbij en een wrak of rif", licht NOB-woordvoerder Rob Aarsen de plannen toe. " Eigenlijk alles wat we aan voorzieningen uit de hoed kunnen toveren. Alles wat je bij een duikvakantie in het buitenland ook mag verwachten. Nu sta je bij Dreischor na een duik met een thermosfles op het kale asfalt. Straks moet je daar even lekker kunnen spoelen en ook op een terras even lekker een hapje kunnen eten. Zo zetten we Zeeland écht op de kaart als duikprovincie."

De vijftig meter lange riffen die staan ingetekend, moeten de komende vier jaar verschijnen in de Grevelingen en het Veerse Meer. Daarbij wordt volgens Aarsen niet in eerste instantie gedacht aan reefballs, zoals eerder al neergelegd bij Scharendijke en Dreischor. Wat al volstaat, is een acht meter brede en vier meter hoge wal van breuksteen, gebruikt bij de versteviging van de dijken. "Het projectbureau zeeweringen legt voor dat werk onder water steendepots aan. Wij vragen of ze het restant laten liggen." Voor 2012 moeten ook twee (bij Bergse Diepsluis en Veerse Dam) van de acht wrakken zijn afgezonken als duikobject.

NOB-bestuurder Hennie Elshof benadrukt dat het succes van het plan in grote mate afhangt van het aanhaken van ondernemers. Omdat ze van meet af aan 'massaal' bij het initiatief zijn betrokken, heeft hij daar vertrouwen in. Een projectleider begint binnenkort met fondswerving. De eerste 5 ton Europese subsidie is al toegezegd.  Bron: PZC    Naar boven

19/01/2009

Brandweer houdt ijsduik bij Veerse Meer


Stadsgewestelijke brandweer Vlissingen/Middelburg hebben zaterdag een ijsduik gedaan bij kanohaven De Piet in Arnemuiden.

 

Ombeurten gingen diverse brandweerduikers onder het ijs via speciaal daarvoor gemaakte wakken. Tijdens de oefening werd met name getraind op het van wak tot wak zwemmen.

Ook stond de communicatie met de duikleider op het ijs en de duiker onder het ijs centraal.De duikers moesten diverse opdrachten uitvoeren. Zo werd bijvoorbeeld geprobeerd met het veiligheidsmes van onderaf een gat te maken in het ijs.

 

 

 

Het komt niet vaak voor dat de brandweer de kans krijgt om een duik te maken onder een ijslaag met de dikte zoals vandaag. Een dergelijke duik is ook niet zonder risico's. Vorige week kwam bij een soortgelijke duik in het Eindhovens Kanaal bij Nuenen een sportduiker om het leven. 

 

Voor de veiligheid waren droegen alle betrokkenen vandaag een reddingsvest, waren zij aangelijnd en was er continu een stand-byduiker aanwezig.

De brandweer heeft het ijs uit de wakken na de oefening weer teruggelegd. De Thoolse brandweerduikers hielden overigens vorige week al een soortgelijke oefening.  Bron HV Zeeland

Naar boven 

03/01/2009

Thoolse brandweer maakt ijsduik


THOLEN - De Thoolse duikvereniging De Snotolf en duikers van de Thoolse brandweer hebben zaterdag onder het ijs in de haven van Tholen gedoken.
 

 

Een ijsduik is een zinvolle oefening voor de duikers en de brandweerlui. Duiken in diep water met een ijslaag erop geeft een heel andere ervaring dan gewoon duiken. Bij elke duik waren een coördinator, een seinmeester, een standby-duiker en twee lopende hulpen aanwezig.

De Thoolse brandweer maakte van de gelegenheid gebruik om een hansa board (redplank) te testen. Het is een uniek middel om slachtoffers veilig en snel te redden vanaf het ijs en uit het water. De lichte plank lijkt op een kano en heeft een groot drijfvermogen en een kijkglas voor zicht onder de plank.

Via een vaste lijn blijft er altijd contact tussen de plank en de hulpverleners op de wal. De plank is zo ontworpen dat een slachtoffer makkelijk op de plank kan worden getrokken. 
Bron: HVZeeland

Naar boven

26/12/2008

Gebouwtje Dreischor gaat in vlammen op


DREISCHOR - Aan de Zuid Langeweg in Dreischor is vrijdagavond een omkleedruimte voor duikers in vlammen opgegaan.
 
De brand werd rond 21.00 uur ontdekt. De brandweer van Dreischor werd opgeroepen om het vuur te blussen. Met één straal hoge druk werd het vuur geblust.
 
Het gebouwtje is volledig uitgebrand. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Bron: Omroep Zeeland 

Naar boven  

26/11/2008

Duikers brandweer lopen te veel risico


DEN HAAG - De regels voor het duiken bij de brandweer schieten tekort, waardoor de veiligheid van de duikers in het geding is. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil in overleg met de betrokken partijen extra maatregelen nemen om de situatie te verbeteren.

Ter Horst heeft dat woensdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer over een onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) naar de veiligheid van het brandweerduiken. De inspectie meent dat de huidige richtlijnen te algemeen zijn en dat er onvoldoende landelijke coördinatie is. Ook onderschatten brandweerkorpsen de risico's van duiken nog wel eens en leven ze de regels niet altijd na.

Aanleiding

Aanleiding voor het inspectieonderzoek waren diverse duikongevallen. In maart kwam in Terneuzen een brandweerduiker om het leven op zoek naar een auto met mogelijk een stoffelijk overschot. In Urk overleed in maart 2007 een brandweermedewerker bij een oefenduik.

In beide gevallen kwam een seinlijn vast te zitten en daar werd volgens de inspectie niet goed op gereageerd. Het ging bovendien om zinkende seinlijnen, terwijl drijvende zijn voorgeschreven. Verder werden verschillende andere veiligheidsregels onvoldoende gevolgd.

Urgente maatregelen

Brandweerkorpsen hebben volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken nog voor de publicatie van het inspectierapport enkele urgente maatregelen genomen. Ook is een begin gemaakt met het aanpassen van de richtlijnen, de leerstof en de examens.

Ter Horst gaat samen met onder meer het ministerie van Sociale Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) bekijken welke maatregelen verder nodig zijn. Begin volgend jaar moet daarover duidelijkheid zijn.  Bron: AD

Naar boven

04/10/2008

Zoekactie naar duiker Grevelingen


BROUWERSHAVEN - De brandweer van Brouwershaven en de redders van de KNRM in Ouddorp hebben zaterdag op de Grevelingen gezocht naar een duiker.  De man die als vermist werd opgegeven was bij Scharendijke in het water gegaan en vervolgens afgedreven.

Na een tijdje zoeken bleek dat de duiker erin was geslaagd op eigen kracht aan land te komen bij Port Zélande op de Brouwersdam.  Bron:PZC  Naar boven

09/09/2008

Duiken bij Kattendijke mag weer


KATTENDIJKE - Duiken bij de Nieuwe Sluis (Tetjes) is weer toegestaan. Rijkswaterstaat had het vak tussen Kattendijke en Wemeldinge sinds 2 augustus tot verboden gebied verklaard.

De put voor Kattendijke is gebruikt als stortplaats van een deel van de baggerspecie die vrij kwam bij het uitdiepen van het Brabantsche Vaarwater en de Witte Tonnen Vlije. In de aangrenzende duikzone bestond het gevaar op hevige vertroebeling van het water. De werkzaamheden zijn achter de rug. De maatregel heeft volgens Gerius van Woudenberg niet tot problemen geleid. De waterpolitie heeft extra controles uitgevoerd, maar hoefde niet op te treden. "Ondanks het feit dat de Nieuwe Sluis pal naast één van de populairste duikplekken in de Oosterschelde ligt, heeft iedereen zich kennelijk in de situatie geschikt. Gelukkig zijn ze zich voldoende bewust geweest van de noodzaak van deze tijdelijke maatregel. Het was voor hun eigen veiligheid."

De eigenaar van duikcentrum Oktopussy in Wemeldinge was minder gelukkig met de planning van de werkzaamheden midden in het duikseizoen. Hij heeft een schadeclaim ingediend voor misgelopen inkomsten.
Bron: PZC  Naar boven

 

23/08/2008

Afgedreven duikers uit de Noordzee geplukt


DEN HELDER - Een reddingsboot heeft zondag rond het middaguur twee vermiste duikers uit de Noordzee ten westen van Texel geplukt. Dat heeft een woordvoerster van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) laten weten.

 

Om kwart over elf sloegen collega's van de twee duikers alarm toen het duo niet op tijd boven water kwam. De KNRM rukte met drie schepen uit en begon een zoekactie. De vermisten waren met een gezelschap aan het wrakduiken ruim tien kilometer uit de kust van Texel.

 

Een reddingsboot uit Den Helder vond het duo vrij snel. De twee bleken onder water uit koers te zijn geraakt en waren uit het zicht van hun schip boven gekomen.

Naar boven 

17/08/2008

Veel meer massasponzen in Oosterschelde


25/07/2008

Het aantal massasponzen in de Oosterschelde is explosief toegenomen. Dat meldt de stichting Anemoon, die onderzoek doet naar het onderwater-leven in Nederland. Begin deze maand werden 19 exemplaren aangetroffen. De 12 jaar daarvoor werden slechts twee van zulke sponzen gevonden in de Oosterschelde.

De onderzoekers denken dat de sponzen, die de vorm hebben van menselijke hersenen, zijn meegekomen met de import van schelpdieren en hier goed gedijen in het opwarmende zeewater

 

Vernielingen toiletten Scharendijke


De pas geopende duikplek het Koepeltje bij Scharendijke is regelmatig doelwit van vandalisme

De duikplek is dankzij een opknapbeurt in trek bij duikers. Maar ook vandalen weten het Koepeltje te vinden. Vooral het pasgebouwde toiletgebouwtje moet het ontgelden. Er is met eieren gegooid en brandgesticht in de toiletten.

Wie er verantwoordelijk is voor de vernielingen, is onbekend.

20/07/2008

Duiker overlijdt in steengroeve in Doornik


DOORNIK - Een duiker is zondagmiddag om het leven gekomen in de steengroeve van Barges, nabij Doornik. Twee andere duikers zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De hulpdiensten van Doornik werden zondag omstreeks 15.30 uur op de hoogte gebracht van het ongeluk. Twee ziekenwagens en een dienstwagen van het duikteam van de brandweer van Doornik kwamen ter plaatse. In de steengroeve waren drie duikers in de problemen geraakt. Duikers van de brandweer konden twee van hen veilig op het droge krijgen. Ze werden opgenomen in het ziekenhuis van Doornik. Voor de derde duiker kwam alle hulp te laat. De omstandigheden van het ongeluk en de identiteit van de slachtoffers zijn nog niet bekend.

update: Het dodelijke slachtoffer, een 55-jarige voorzitter van een duikclub uit Moeskroen, had meer dan duizend duiken op zijn teller. Een hartstoornis werd hem fataal.
Duikers van de brandweer konden twee van hen veilig op het droge krijgen. Ze werden opgenomen in het ziekenhuis van Doornik. Voor de derde duiker kwam alle hulp te laat. De 55-jarige Régis Hannicart overleed later in het ziekenhuis. Het was een hartstoornis en niet een ongeluk of een duikfout die aan de oorzaak lag van het overlijden.

Het slachtoffer, afkomstig uit Lauwe, laat een vrouw en twee kinderen achter. Hij had al heel veel ervaring met duiken, op plaatsen overal ter wereld.

De twee andere duikers, een 41-jarige vrouw uit Frankrijk en een 45-jarige man uit Frasnes-lez-Buissenal, werden opgenomen in het ziekenhuis, maar hun leven is niet in gevaar." bron De standaard
 

18/07/2008

Dode in Zijpe inderdaad vermiste duiker


 

 

SINT PHILIPSLAND - De dode duiker die gisteren in het water werd gevonden in de Zijpe bij Sint Anna Jacobapolder is inderdaad de sinds april vermiste Belgische sportduiker.

Foto links Wim Goossens

Nadat vissers in een bootje de regiopolitie Zeeland hadden gebeld werd de waterpolitie van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) ingeschakeld. Die heeft de dode man vervolgens rond het middaguur geborgen.

De identiteit van de duiker is vastgesteld aan de hand van gebitsstatus. Er is vooralsnog nog niet meer duidelijkheid over de oorzaak van het overlijden van de man.  Bron: HV Zeeland

Naar boven

17/07/2008

Dode in Zijpe mogelijk vermiste duiker


SINT PHILIPSLAND - In het vaarwater De Zijpe bij Anna Jacobapolder is donderdagochtend een stoffelijk overschot gevonden. Het gaat mogelijk om de Belgische duiker die in april van dit jaar op diezelfde locatie verdween.

Het levenloze lichaam zou gevonden door een sportvisser. Die waarschuwde vervolgens de politie. Het slachtoffer zou met behulp van een rubberboot uit het water zijn gehaald.

 

De 35-jarige Wim Goossens uit Vlierzele (België) verdween zondag 6 april onder water tijdens een duiktochtje met vrienden. Er werd dagenlang met duikers en (sonar)boten naar de man gezocht, maar hij werd niet gevonden.

In de week na de vermissing stelde de Thoolse burgemeester Nuis een duikverbod in rond de locatie waar de Belg verdween.

De waterpolitie van het KLPD onderzoekt nog of het inderdaad om de Belg gaat. Bron: HV Zeeland

Naar boven

17/07/2008

Lichaam dode duiker gevonden


In de buurt van de haven van Anna Jacobapolder is donderdagmiddag het lichaam van een dode duiker uit het water gehaald. Dat meldt het Korps Landelijk Politie Diensten.

De politie vermoedt dat het gaat om de 35-jarige Belgische duiker die sinds begin april wordt vermist. Nadere identificatie moet dat nog bevestigen. Naar de man is na zijn vermissing dagenlang vergeefs gezocht  Bron: Omroep Zeeland

Naar boven

22/06//2008

Tien bekeuringen voor vaargeulduikers


De waterpolitie heeft zondag 10 Belgische duikers bekeurd voor duiken in de vaargeul van de Oosterschelde.

De tien duikers waren aan het duiken in de vaargeul ter hoogte van Anna Jacobapolder/Zijpe. Ook zijn twee Nederlandse duikers door de waterpolitie bekeurd. Zij waren aan het duiken zonder duikvlag.

Naar boven

27/05/2008

Duikverbod Oosterschelde ingetrokken


ANNA JACOBAPOLDER - Vanaf volgende week maandag mag er weer gedoken worden in de Oosterschelde bij Anna Jacobapolder in de gemeente Tholen.

De burgemeester had een noodverordening vastgesteld naar aanleiding van een duikincident begin april. Toen raakte een 35-jarige Belgische duiker in de problemen. Dagenlang hebben de hulpdiensten naar de man gezocht, echter zonder resultaat.

Er mocht tot nader order niet meer gedoken worden. Men was bang dat een eventuele vondst van het slachtoffer een schrikreactie teweeg zou kunnen brengen bij de duikers. Het risico dat er opnieuw slachtoffers zouden vallen was dan reeël.

Omdat de duiker inmiddels bijna twee maanden wordt vermist is besloten het duikverbod in te trekken. De waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten en de brandweer achten de kans klein dat de Belg nog wordt gevonden of zich nog in de oude veerhaven bij Anna Jacobapolder bevindt.

De Oosterschelde is een geliefde duikstek, bij met name Belgische duikers.

Bron: HVZeeland  Naar boven

24/05//2008

Duikers bij excursie vergeten


 SIDNEY - Twee duikers hebben urenlang in de zee voor de Australische kust gedobberd omdat ze vergeten waren.In de wateren vol haaien rond de Australische Whitsunday Islands dreven de Amerikaanse vrouw en de Britse man ruim twintig uur rond, nadat ze contact hadden verloren met de rest van de groep van de duikersexcursie.

Het tweetal was verwijderd geraakt van de gecharterde boot die hen naar de duikplaats had gebracht. Toen de kapitein huiswaarts koerste, bemerkte hij niet dat hij dat met twee duikers minder deed dan op de heenweg. Vrijdag begon een zoekoperatie.

De twee werden zaterdag gered nadat een helikopterpiloot ze had gesignaleerd. Ze waren al dertien kilometer verwijderd van de plaats waar de groep was gaan duiken. Hulpverleners zeiden in Australische media dat de twee uitzonderlijk veel geluk hebben gehad dat ze zijn gezien door de helikopterpiloot.

In 1998 werd een Amerikaans echtpaar op een Australische duikersexcursie vergeten. Pas na twee dagen werd hun verdwijning ontdekt. Van hen is, behalve een zwaar gehavend zwemvest, nooit meer iets teruggevonden.   Bron: nu.nl

Naar boven

19/05//2008

Voorbarige conclusie duikongeval


TERNEUZEN - De conclusie dat een zinkende seinlijn heeft geleid tot de dood van brandweerduiker Wim Matthijssen is voorbarig. Dat zegt burgemeester Lonink van Terneuzen in reactie op een verhaal in de krant NRC Handelsblad. Matthijssen kwam om het leven bij de berging van de auto van Aarnout Zegers in het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft nog 9 maanden nodig om het onderzoek af te ronden. Volgens Lonink komt er binnenkort een tussenrapportage naar buiten.  Bron: Omroep Zeeland 

Naar boven

18/05//2008

Zoekactie naar duiker bij Zierikzee


ZIERIKZEE - De hulpdiensten zijn zondagmiddag uitgerukt voor een zoekactie naar een vermiste duiker nabij de Zeelandbrug bij Zierikzee.

Rond drie uur werd er door duikers alarm geslagen dat er iemand vermist zou worden ter hoogte van de eerste peiler van de Zeelandbrug aan de kant van de Weg naar de val (N256) bij Zierikzee. De duikers hadden onder water slecht zicht en misten hun collega.

De brandweer rukte uit met een tankautospuit en duikploegen uit Middelburg en Goes. Na korte tijd kon de duiker zelfstandig uit het water komen. De duiker raakte voor zover bekend niet gewond.
  Naar boven

 12/05//2008

Overleden duiker komt uit Haarlem


HAARLEM De sportduiker die zondag overleed tijdens een duik bij Terschelling, blijkt een 62-jarige Haarlemmer te zijn. Het slachtoffer dook met andere sportduikers op ongeveer dertig meter diepte toen hij op zeker moment werd vermist. 20 Minuten later troffen de andere duikers hem levenloos op de zeebodem aan en brachten hem naar de oppervlakte. Aan boord is direct eerste hulp verleend. Maar een arts die met een helikopter ter plaatse kwam,constateerde dat de man was overleden. Later bleek dat de man aan een acute hartstilstand is overleden  Bron: RTVNH Naar boven

11/05//2008

Duiker overleden op Noordzee


DEN HELDER Een nog onbekende sportduiker is zondagmiddag tijdens een duik in de Noordzee onwel geworden en overleden.

Het Kustwachtcentrum kreeg omstreeks 14.00 uur een melding dat een sportduiker 13 mijl ten noorden van Terschelling onwel was geraakt. Onmiddellijk zijn reddingboten van de KNRM en een helikopter van de Koninklijke Marine ingezet. Eerste hulp mocht niet meer baten.

De duiker ging het water in met een andere duiker vanaf een boot voor sportduikers.  Bron: RTVNH

Naar boven

25/04/2008

   

Duiken in Aquapolis op Neeltje Jans


Duikers kunnen vanaf deze zomer duiken in het Oosterschelde aquarium Aquapolis op Deltapark Neeltje Jans. Het duiken in het aquarium is volgens een woordvoerder uniek in Nederland.

Het bedrijf laat per dag één duiker toe in het grote bassin Aquapolis, dat eind juni vorig jaar officieel is geopend.

Een duik duurt ongeveer drie kwartier en dan kunnen onder meer de vissen in de tank worden gevoerd. Ook krijgt de duiker een kijkje achter de schermen.  Bron: Omroep Zeeland

Naar boven

16/04/2008

Folder over veilig en mooi duiken 


MIDDELBURG - Rijkswaterstaat Zeeland gaat de regels voor veilig en verantwoord duiken nog eens nadrukkelijk onder de aandacht brengen.

De informatie richt zich niet alleen op onderwatersporters, maar ook op booteigenaren.

De insteek is 'dat Zeeland fantastisch is om te duiken', zegt G. van Woudenberg. "Mits iedereen goed in de gaten houdt waar hij mee bezig is en elkaar niet in de weg zit." In een kleurenfolder, die donderdag in Den Osse wordt gepresenteerd, komen Oosterschelde, Grevelingen en Veerse Meer onder de waterspiegel uitgebreid aan bod.

Tegelijkertijd wordt opgroepen de natuur te respecteren en ook archeologische vondsten ongemoeid te laten. Op drie kaarten is in één oogopslag te zien waar (in vaargeulen en havens) duiken verboden is. De folder wordt in een oplage van 130.000 stuks verspreid onder de doelgroepen. Bron: PZC   Naar boven

12/04/2008

Duikverbod na vermiste duiker Sint Philipsland 


SINT PHILIPSLAND - Burgemeester Nuis van Tholen heeft besloten om een noodverordening vast te stellen in het Zijpe bij Sint Philipsland. Een 35-jarige Belgische duiker is zondag te water gegaan in het Zijpe, maar is sindsdien niet meer bovengekomen.

Hulpdiensten rukten zondag met groot materieel uit om de man te zoeken, maar zonder resultaat. De vier dagen daarna is door de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten in samenwerking met de Koninklijke Marine een grote zoekactie gehouden. Donderdag is deze zoekactie gestaakt omdat vrijwel alle mogelijkheden om de man te kunnen vinden benut waren, maar dat het slachtoffer desondanks nog niet gevonden was.

Het KLPD had afgelopen week kennis genomen van een geplande zoekactie door collega duikers van de 35-jarige Belg. Uit solidariteit wilden deze duikers gaan zoeken naar het slachtoffer. Toen het KLPD van dit voornemen hoorde hebben zij contact opgenomen met burgemeester Nuis van Tholen om te vragen of het mogelijk was om een tijdelijk duikverbod op het Zijpe in te stellen. Het KLPD motiveert hun vraag met de mogelijkheid dat er opnieuw een slachtoffer kan vallen als het slachtoffer eventueel gevonden wordt en dat dit een schrik- of paniekreactie teweeg brengt bij de zoekende duikers.

Burgemeester Nuis heeft bij het opstellen van de verordeningen een aantal overwegingen meegenomen. Hij stelt “dat ernstig rekening gehouden moet worden met het feit dat het stoffelijk overschot van de desbetreffende persoon nog in de omgeving van de genoemde veerhaven moet liggen”. Verder is in de noodverordening te lezen dat in verband met deze mogelijkheid het noodzakelijk is om ter handhaving van de openbare orde en ter beperking van het gevaar voor personen algemeen verbindende voorschriften gegeven moeten worden.

Zaterdagmorgen zijn op het voormalige veerplein bij Anna Jacobapolder een drietal bordjes geplaatst met daarop de uitgevaardigde noodverordening. Tevens is op de bordjes een kaart van de omgeving bevestigd, waarop duidelijk is gemaakt in welke gedeeltes tijdelijk niet meer gedoken mag worden. De verordening zal van kracht blijven totdat het stoffelijk overschot van de vermiste duiker is aangetroffen en geborgen. Bron HVZeeland  Naar boven

10/04/2008

Zoektocht naar duiker definitief gestopt 


SINT PHILIPSLAND - De zoekactie naar de 35-jarige vermiste Belgische duiker bij Anna Jacobapolder is definitief gestopt. Dat heeft de waterpolitie van het K.L.P.D. bekend gemaakt.

 

 

De 35-jarige Wim Goossens uit Vlierzele (België) verdween zondag aan het einde van de ochtend toen hij met vrienden aan het duiken was bij de oude veerhaven. De man werd niet gevonden en tot en met vandaag werd er elke dag uren naar de man gezocht.

 

 

 

De politie denkt echter niet dat de duiker nog wordt gevonden op de plaats waar hij verdween. Eerder verklaarde een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (K.N.R.M.) ook al dat de zoekactie vermoedelijk niet veel nut zou hebben omdat door de vaarbeweginen het lichaam zich steeds zou verplaatsen.

Maandag leek er hoop te zijn dat de man snel zou worden gevonden. Toen was met de sonar onder water een verdachte situatie ontdekt. Toen de volgende dag op die plek werd gedoken, bleek daar alleen een oud visnet te liggen, en niet het lichaam van de man. Bron: HVZeeland     Naar boven

10/04/2008

Zoektocht Vlaamse duiker is gestopt 


De zoektocht naar een Vlaamse duiker in de oude veerhaven bij Anna Jacobapolder is gestopt. Dat meldt de waterpolitie.

De 35-jarige duiker is nog steeds niet gevonden. Sinds zondag is met behulp van drie soorten sonar en duikteams op de bodem van het Zijpe gezocht, maar zonder resultaat. Volgens een woordvoerder wordt niet verwacht dat de duiker daar nog gevonden wordt.

De duiker verdween zondag tijdens een duiktocht met vrienden. Bron: Omroep Zeeland   Naar boven

10/04/2008

Zoektocht duiker gaat vijfde dag in 


In de Oosterschelde bij Anna Jacoba Polder is nog altijd de vermiste Belgische duiker niet gevonden.

Duikers van de marine en de waterpolitie hebben woensdag weer vergeefs gezocht naar de 35-jarige man die zondag verdween. Dat gebeurde tijdens een duiktocht met vrienden in de oude veerhaven.

De waterpolitie meldt dat donderdag, voor de vijfde achtereenvolgende dag, opnieuw pogingen worden gedaan hem te vinden.  Bron: Omroep Zeeland  Naar boven

10/04/2008

Lichaam duiker blijft spoorloos 


ANNA JACOBAPOLDER - Na vier dagen zoeken is het lichaam van de Belgische duiker die zondag vermist raakte bij Anna Jacobapolder, nog altijd niet gevonden.

De zoekactie wordt vandaag voortgezet.

Gisteren is weer tot zonsondergang gezocht. "De weersomstandigheden zijn nu nog ideaal en dat buiten we uit", zegt Ed Kraszewski van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Volgens hem wordt per dag bekeken of het nog zin heeft verder te zoeken. Vooralsnog is dat het geval. Het slachtoffer kwam zondag niet meer boven na een duik in het Zijpe. Bron: PZC 

Naar boven

 

09/04/2008

Ook vierde zoekdag levert niets op 


SINT PHILIPSLAND - Ook de vierde zoekdag naar de 35-jarige vermiste duiker Wim Goossens uit Vlierzele (België) op de Zijpe bij Anna Jacobapolder heeft niets opgeleverd.

 

Vandaag waren wederom een marineschip, een politieboot en een vaartuig van Rijkswaterstaat op het water om te zoeken naar het lichaam van de man. Ook voeren twee rubberboten rond met daarop politiemensen en mariniers.

Eerder deze week stelde een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (K.N.R.M.) nog dat het weinig zin heeft om de man te zoeken. Door het vaarverkeer zou de plek van het lichaam immers steeds kunnen veranderen.

De waterpolitie van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) bestrijdt die lezing echter en gaat daarom gewoon door met de zoekacties. Volgens het KLPD hebben de vaarbewegingen immers weinig invloed op een diepte van dertig tot veertig meter. Bron: HVZeeland  Naar boven

 

08/04/2008

Nieuwe zoektocht levert weer niets op

 


SINT PHILIPSLAND - De derde zoekdag naar de vermiste Belgische duiker bij Anna Jacobapolder heeft wederom niet geleid tot de vondst van het lichaam van de man.

 Dinsdag werd er opnieuw gezocht naar de man die zondag tijdens een duiktripje met enkele vrienden onder water verdween en niet meer bovenkwam. De hulpdiensten zijn er zeker van dat de man verdronken moet zijn, en er wordt dus alleen nog gezocht naar het lichaam van de 35-jarige man.

 Tijdens de nieuwe zoekactie maakte de marine vanuit de haven van Bruinisse gebruik van een zichzelf voortbewegende sonarboot, welke weer in de gaten werd gehouden door een kleine boot met bemanning. Met de sonar werd een zoekgebied uitgekamd tussen boten van de politie en Rijkswaterstaat.

 Op een plek waar gisteren met de sonar een 'verdachte' situatie werd ontdekt, bleek niet het lichaam van de man te liggen: er werd een oud visnet aangetroffen.

 De zoekactie werd tegen de avond beëindigd. Het zoeken naar de duiker gaat vooralsnog gewoon elke dag door. Van dag tot dag zal echter wel gekeken worden of het nog nut heeft om door te zoeken. Op de locatie waar de man voor het laatst werd gezien staat een flinke stroming. Bron: HVZeeland 

Naar boven

 

08/04/2008

Zoektocht naar vermiste duiker voortgezet 


SINT PHILIPSLAND (ANP) - Duikers van de Koninklijke Marine zijn in samenwerking met het Korps landelijke politiediensten (KLPD) dinsdag weer begonnen met de zoektocht naar de vermiste 30-jarige Belgische duiker.

De man is zondag om 10.45 uur voor het laatst door zijn duikvrienden gezien in de Oosterschelde bij het Zeeuwse Sint Philipsland.

Een woordvoerder van het KLPD liet weten dat duikers sinds 09.00 uur opnieuw zoeken naar de duiker. De waterpolitie van het KLPD coördineert de zoekactie. Een duik-en demonteergroep van de marine helpt mee wegens de diepte en de stroming van het water. Bron: BN Destem    Naar boven

07/04/2008

Steeds meer Belgen duiken, ongevallen blijven zeldzaam  


 

Steeds meer Belgen vertoeven tijdens hun vrije tijd onder water. Het ongeval met de Belgische duiker in de Oosterschelde toont echter aan dat de duiksport niet geheel risicoloos is. Toch tellen de duikersverenigingen in ons land jaar na jaar meer leden.


 

Ongevallen zeldzaam
"Gelukkig blijven ongevallen zeldzaam. Maar het is niet te vermijden dat meer duikers tot meer ongevallen leiden", zegt François Desmet van NELOS, de Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en -Sport. )

Gemiddeld loopt het bij 1 op de 600.000 duiken fout. Aangezien het aantal duiken razendsnel toeneemt -vorig jaar telde NELOS meer dan 1 miljoen duiken in de Oosterschelde- stijgt ook het aantal duikongevallen. Zo'n ongeval is volgens Desmet meestal te wijten aan een aaneenschakeling van fouten. "Het is vaak een combinatie van zelfoverschatting en onkunde", aldus Desmet.

 

 

Opleiding
Met de duikopleiding is evenwel niets mis, hoewel de sport wel lijdt onder de commercialisering. "Bij professionele duikclubs duurt het drie maanden vooraleer je in open water mag duiken. Commerciële instanties beloven je hetzelfde op een week tijd. En dat is nefast voor de sport", besluit Desmet. (belga/gb)Bron: Gazet van Antwerpen
   Naar boven

 

07/04/2008

Belgische duiker nog steeds vermist  


SINT PHILIPSLAND - De tweede zoekactie naar de vermiste 35-jarige Belgische duiker in de Oosterschelde bij het voormalige veer in Anna Jacobapolder maandag heeft er niet toe geleid dat de man is gevonden. Dinsdag wordt er verder gezocht. 

Er werd onder meer gezocht met geavanceerde sonar-apparatuur van de Koninklijke Marine. Zondag werd ook al urenlang gezocht naar de 35-jarige Belgische man, die op 35 meter diepte vermoedelijk in ernstige problemen is gekomen. 

De man was met enkele anderen gaan duiken. Toen zij elkaar onder water kwijtraakten gingen zijn twee buddy's naar boven, maar bleef de man onder water. Daarop werd groot alarm geslagen en rukten de hulpdiensten massaal uit naar de ongevalslocatie.

 

 

Aan het einde van de middag was de man echter nog steeds niet terecht en omdat de man slechts voor één uur perslucht bij zich had, was de kans dat de man nog levend werd gevonden niet meer aanwezig. 

Aan het einde van de ochtend hadden de hulpverleners het plan van aanpak rond en ging de nieuwe zoekactie weer van start. Deze tweede zoekactie staat onder leiding van de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De actie leverde via de sonarapparatuur wel een plaats op waar morgen -dinsdag- opnieuw gedoken zal worden om het lichaam van de man te vinden. 

Aan de nieuwe zoekactie deden ook leden van de duik- en demonteergroep (DDG) van de marine mee. Zij kunnen zoekslagen onder water maken op plaatsen waar de sonarapparatuur een 'verdachte situatie' ontdekt. Bron: HVZeeland   Naar boven

06/04/2008

Hulpdiensten zoeken vermiste duiker  


De politie en de brandweer zijn op dit moment op zoek naar een duiker bij de voormalige aanlegplaats van het veer Anna Jacobapolder - Zijpe. De duiker wordt sinds 10.15 uur vermist. Uit voorzorg is een traumahelikopter opgeroepen.

 

Update 14.00 uur: De brandweer is inmiddels met groot materieel uitgerukt. Korpsen uit onder meer Stavenisse, Brouwershaven, Middelburg  en Bergen op Zoom zijn in Anna-Jacobapolder.

De man ging duiken in het water van de Krabbenbeek, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De man is sinds 10.15 uur vermist en aangezien hij voor slechts een uur aan zuurstof bij zich had, wordt gevreesd voor het ergste.

De plaats waar de nog onbekende man vermist raakte, is volgens het KLPD een bekende duikplaats. .

Bron: Omroep Zeeland en www.nu.nl  

SINT PHILIPSLAND - In het water bij de Sluisweg en de Rijksweg in Sint-Philipsland zijn de hulpdiensten zondag aan het einde vande ochtend een grote zoekactie gestart naar een vermiste duiker. Meer dan 10 brandweerauto's en -vaartuigen zijn ter plekke.Rond 11.55 uur kwam bij de Regionale Alarmcentrale in Middelburg via een duikbuddy de melding binnen dat de man al anderhalf uur onder was en dat hij vermoedelijk in de problemen was geraakt.

Zodoende werden duikploegen uit Goes en Tholen alsmede de brandweer van Sint-Philipsland met spoed ter plekke gestuurd om de duiker te gaan zoeken. Ook werd de Rotterdamse traumahelikopter Lifeliner 2 ter plekke gevraagd bij de duikplek bij de voormalige aanlegplaats van het veer Anna Jacobapolder - Zijpe.
 

 

Later werd er verder opgeschaald en gingen er ook een duikploeg uit Middelburg richting de ongevalslocatie. Vanuit Stavenisse is de brandweer uitgerukt met een boot. De reddingsboot Harder van het KNRM-station Noordland/Burghsluis is inmiddels ook  opgeroepen om te assisteren bij de zoekactie.

Omdat de duiker rond 12.30 uur nog niet ter plekke was werden nog meer brandweerploegen richting de ongevalslocatie gestuurd. Vanuit Brouwershaven is nog een extra brandweerwagen met boot uitgerukt en vanuit de regio West-Brabant zijn ook meerdere voer- en vaartuigen opgeroepen om mee te helpen bij de zoektocht op en in de Oosterschelde.

Aan het einde van de middag werd besloten de zoekactien stop te zetten. De duiker had immers maar voor één uur zuurstof bij zich en volgens de waterpolitie is er dus vrijwel geen kans dat de man nog levend naar boven wordt gehaald. 

De zoektocht gaat maandag verder, zo liet een woordvoerster van het Korps Landelijke Politiediensten weten. Eerst moeten de hulpverleners een plan van aanpak maken voor de verdere zoektocht vanwege de diepte en de stroming op de plek van vermissing.

 

Incidenten

Volgens eerdere schattingen van de Nederlandse Onderwatersportbond gaat bij een op de 10.000 duiken iets mis. Daarbij telt de bond ook de incidenten mee,waarbij het alleen gaat om bijvoorbeeld verstuikte enkels en materiaalproblemen. Elk jaar sterven enkele duikers tijdens de beoefening van hun sport. Bron: HVZeeland

ANNA JACOBAPOLDER - De zoektocht naar de vermiste Belgische duiker in Zijpe bij de Anna Jacobapolder is om 16.00 uur zondagmiddag gestaakt. Hulpdiensten zijn met bootjes van de waterpolitie, duikers van de brandweer en een helikopter met infrarood-apparatuur de hele middag in de weer geweest om de man te vinden.

Het scheepvaartverkeer is op last van de verkeerspost in Wemeldinge tussen 12.00 en 15.00 uur gestremd geweest.

 

De 35-jarige man werd sinds zondagmorgen circa elf uur vermist ter hoogte van de veerhaven van de voormalige pont in Zijpe. Hij was met twee 'buddies' naar een diepte van 35 meter gedoken. Daar raakten de duikers elkaar kwijt.

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Landelijke Politiediensten is het de standaardprocedure onder de duikers dat ze dan naar de oppervlakte zwemmen om elkaar terug te vinden. De Belg is nooit meer boven gekomen en daarop sloegen de andere twee alarm.

Burgemeester Willem Nuis van de gemeente Tholen spreekt van 'een buitengewoon tragisch ongeval'. "We hebben helaas moeten constateren dat het niet meer realistisch is om te verwachten dat de man nog levend gevonden wordt." De man laat een vrouw en een 3-jarig kindje achter. Een tweede kindje is onderweg. De duikplek staat bekend om zijn sterke stroming.  Bron: PZC  Naar boven

 

30/03/2008

Duiker omgekomen in Grevelingenmeer  


Een 57-jarige man uit Oostvoorne is zondag rond het middaguur tijdens een duik in het Grevelingenmeer om het leven gekomen.

De man was samen met twee vrienden aan het duiken in het Grevelingenmeer ter hoogte van de Preekhilpolder bij Ouddorp. De vrienden van de man zagen deze tijdens de duik plotseling anders - veel trager dan normaal - bewegen. Ze vertrouwden het niet en haalde de man uit Oostvoorne uit het water. Op dat moment was volgens de politie Rotterdam-Rijnmond al geen pols meer voelbaar bij de man. Zijn vrienden probeerden het slachtoffer nog te reanimeren maar dat was vergeefs. Ook pogingen van de bemanning van de inmiddels te hulp geroepen traumahelicopter om de man te reanimeren mislukten. Volgens de politie is een hartstilstand tijdens het duiken de man uit Oostvoorne fataal geworden. Bron: PZC  Naar boven

26/03/2008

Duiklocaties Grevelingen opgeknapt  


Vier duiklocaties aan het Grevelingenmeer krijgen vanaf deze week een grote opknapbeurt. Het gaat om twee locaties bij Scharendijke, één bij Den Osse en één bij Dreischor. Voor de duikers worden allerlei voorzieningen aangelegd. Zo komen er drijvende steigers om makkelijker in en uit het water te kunnen, betere verlichting en toiletvoorzieningen.

Het Koepeltje bij Scharendijke wordt speciaal ingericht voor duikers met een beperking. Het aanpassen van de vier locaties kost 900.000 euro. Bron: Omroep Zeeland  Naar boven